A SZÜLŐFÖLD ALAP PÉNZE VAJDASÁGBAN (1.)

Versenybe szállunk

A Magyar Szó nyomdagépvásárlási ügylete az alaptól kapott összeg dupláját teszi ki – Az előfizetői akció 300 új előfizetőt eredményezett

A Szülőföld Alap Oktatási, Kulturális, Szociális, Egyházügyi és Média Kollégiuma a 2005-ös évre vonatkozó pályázatán 800 millió forintról határozott. Ebből az összegből a vajdasági pályázók között 175 millió forintot osztottak szét. A mintegy 650 ezer eurónak megfelelő összegből 51 vajdasági projektum kapott támogatást, de négy pályázó vitte el a teljes délvidéki keret több mint kétharmadát. Ezek a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Pannónia Alapítvány, a Mozaik Alapítvány és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A pályázatok megvalósulásának határideje június 15-e volt, a pénzekkel való elszámolásé pedig július közepe. Annak jártunk utána, hogy miként valósultak meg a legnagyobb támogatásban részesített pályázók projektumai. Mai számunkban a Magyar Szó pályázati pénzeinek hasznosulásával foglalkozunk.

Az újvidéki székhelyű Magyar Szó Lapkiadó Kft. kapta a messze legnagyobb támogatási tételt Vajdaságban. A nyomda fejlesztését képező rotációs gépezet beszerzésére 70, a Magyar Szó napilap példányszámnövelő marketingakciójára pedig 5 millió forintot ítéltek meg a döntéshozók.

NYOMDAGÉP NÉMETORSZÁGBÓL

Rotációs nyomdagép vásárlására mintegy 280 ezer eurót utalt át a Szülőföld Alap a múlt év decemberében a Magyar Szó folyószámlájára. Egy vadonatúj rotációs gép vételára – a szakemberek állítása szerint – ennek az összegnek a többszöröse. Vannak olyan korszerű nyomdagépek, amelyek 10 millió eurónál is drágábbak! A cég ezért nyilvánvalóan csak használt, de jó állapotban levő berendezésben gondolkodhatott. Így sikerült végül rátalálni az ingolstadti (Németország) Donaukurier c. napilap eladósorba került nyomdagépére. Az 1992-es évjáratú MAN Mediaman márkájú gépre, ami tizennégy év alatt egyszer sem cserélt gazdát. Erre 397 ezer euróért tett szert a Magyar Szó.

Mihók Rudolf, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója elmondta, a megvásárolt nyomdagép kitűnő állapotban van, teljes mértékben kielégíti a hazai lappiac igényeit, versenyképessé teheti a Magyar Szó nyomdáját, amire a jócskán lestrapált meglevő nyomdagép sem technológiai, sem egyéb szempontból nem alkalmas. Az új rotációs berendezés óránként 30 ezer, 32 oldalas újság kinyomtatására képes, ebből 16 oldalt tud színesben nyomtatni, míg a jelenlegi gép óránként 20 ezer, 24 oldalas kiadvány kinyomtatását teszi lehetővé, összesen 4 színes oldallal. Ezen túlmenően számos más előnnyel is rendelkezik az „új” gép, de a legfontosabb érv, ami a vásárlás mellett szólt, az az, hogy a meglevő masina olyan rossz állapotban van, hogy már most a nyomdászok hatalmas erőfeszítésébe kerül a működtetése – állítja az igazgató.

A nyomdagép várhatóan szeptemberben érkezik meg Újvidékre, ahol a vállalat Laza Nančić utcai ingatlanában helyezik el. A leszerelési, leszállítási és ismételt felszerelési költségek, valamint a helyszín adaptálása további 200 ezer eurót emészt fel. Tehát az új rotációs berendezéssel járó összköltség a Szülőföld Alaptól kapott támogatásnak több mint a kétszeresét teszi ki.

– A hiányzó, valamivel több mint 300 ezer eurót a vállalat bankhitel formájában teremtette elő. Ezt az összeget a kamatokkal együtt, hat hónapos türelmi időt követően, hároméves periódusban kell majd visszafizetnünk a banknak havi törlesztőrészletek formájában. A hitel visszafizetésének garanciája tulajdonképpen maga a gép, amit vásároltunk. Tehát nem igaz az, hogy a Magyar Szó újvidéki székházát tettük jelzálog alá – nyilatkozta az igazgató, aki a körülményeinkhez képest óriásinak számító beruházástól a nyomda és egyúttal a napilap helyzetének lényegi javulását várja.

– A sokat támadott Đelić-féle ügyviteli elemzés is kimutatta, hogy a napilapból és a nyomdából álló Magyar Szó Lapkiadó Kft.-nek a napilaphoz fűződő bevétele csökkenni, de a legjobb esetben is csak stagnálni fog. Ezen a téren olyan előrelépés, amely jelentősebb anyagi megkönnyebbülést jelentene mindannyiunk számára, nem várható. Az elemzés kimutatta azt is, hogy a nyomdának, megfelelő felújítás esetén, van helye a hazai piacon. A Magyar Szó tehát gazdasági vállalkozásba fog a nyomdai szolgáltatások terén. Az objektív nehézségek tudatában az egyetlen kitörési lehetőségünk a nyomdai beruházás, amennyiben a fejlesztés és nem a jelenlegi, valóban alacsony gazdálkodási szinten való stagnálás a cél – véli Mihók Rudolf.

Arra a kérdésre, hogy készült-e konkrét hatástanulmány a befektetés megtérülésének valószínűségét illetően, az igazgató úgy válaszolt, hogy piaci elemzésekre támaszkodott az igazgatóbizottság, amikor a beruházásról döntött, valamint két szándéknyilatkozatra, amelyeket egy napilap és egy több kiadvánnyal is rendelkező kiadóház adott.

– Akár több tucatnyi kiadványt is kész nálunk nyomtatni az egyik szándéknyilatkozatot adó, ha konkurens árat tudunk megszabni. Mindebből egy olyan potenciális munkamennyiség kerekedhet, ami számításaink szerint bőven elegendő a terveink fedezésére. Garancia nincs, de nagyon reális az esélye annak, hogy ez sikeres beruházás lesz. A végkifejletért természetesen vállalom a személyes felelősséget – mondta Mihók Rudolf, aki szerint a Magyar Szó napilap helyzetét semmilyen mértékben nem veszélyezteti ez a beruházás és a vele járó kockázat.

– A kérdés mindössze annyi, hogy lesz-e két-háromszor nagyobb bevétel ez által a beruházás által, vagy marad az a jelenlegi szinten. A Magyar Szó jelenlegi bevétele (eladott példányszám, hirdetések, tartományi juttatás) továbbra is megmarad – szögezte le az igazgató.

– A nyomdában megőriztük a szakemberállomány „szívét”, akik még a jelenlegi, elavult rotációs gépekből is rendkívül jó eredményeket tudnak kihozni. Ők pótképzést kapnak az új gép használatához, a régi gépek sorsáról pedig az igazgatóbizottság dönt. Én azt fogom javasolni, hogy ezeket – miután már nem lesz rájuk szükség – értékesítsük, és az összeget az átmeneti időszakban az ügyviteli mutatóink javítására fordítsuk – mondta Mihók.

AZ OMEGA-KONCERT HOZADÉKA

Ötmillió forintot (nem egészen 20 ezer eurót) kapott a Magyar Szó a példányszámnövelő marketingakciójára, amely az április 15-i Omega-koncerttel és egy Dacia Logan személygépkocsi kisorsolásával ért véget. A pénzt az előfizetők számának növelésére kihegyezett reklámhadjáratra és az ehhez fűződő rendezvények társfinanszírozására használta fel a cég. Mint megtudtuk, a teljes előfizetői akció költségei jóval meghaladták a Szülőföld Alaptól kapott támogatás összegét. Ezt a hiányt a vállalat az akcióból származó bevételeiből és saját forrásból pótolta. Az igazgató elmondta, hogy a hathavi marketingakció összköltségének 95 százalékát – beleértve a kisorsolt autót, a vigaszdíjakat, az Omega együttes tiszteletdíját és egyéb járulékos költségeket – le tudták fedni a Szülőföld Alaptól kapott donációból és a koncertjegyek árából.

– 85 százalékban az Omega-koncert bevétele fedezte e rendezvény teljes költségét. A Szülőföld Alap felé való elszámolásban konkrétan az Omega együttes által kiállított számlákkal fedtük a résztámogatásként kapott 5 millió forintos tételt – mondta a Magyar Szó igazgatója.

Mihók Rudolf elmondta, hogy a fél éves periódust felölelő kampány után 300-zal lett több előfizetője a Magyar Szónak. A jelenlegi előfizetők száma kb. 1500.

– Hogy vajon megérte-e ennyi pénzt, időt, erőfeszítést áldozni 300-zal több előfizetőért? Ha ilyen szempontból közelítjük meg a problémát, akkor sajnos azt kell mondanom, nem érte meg. Akár a potenciális olvasóink demográfiai mutatóit, akár a médiafogyasztási szokásokban beálló változásokat tekintjük, törvényszerű csökkenéssel kell szembesülnünk. Világszerte példányszámcsökkenéssel kell szembesülnie a napilapok óriási többségének. A fiatalok sokkal kevésbé fogékonyak a napilapra, ők más módon informálódnak. Mi tudtunk egy akár szimbolikusnak is tekinthető növekedést produkálni óriási erőfeszítéssel, nagy pénzeszközök megmozgatásával, de más lehetőségünk nincs, mint ellensúlyozni a csökkenő tendenciákat. Ha ölbe tett kézzel ülünk, akkor a csökkenés még kifejezettebb lesz – véli az igazgató, aki elmondta, az előfizetők számának emelkedését nem követte a lap példányszámának általános növekedése, amely a tavalyi év azonos időszakával összevetve egyelőre stagnál.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatóbizottsága egy évvel ezelőtt fogadta el a cég átszervezésének programját, amely a 2006-os évben a naponta lapot vásárlók számának 5 százalékos növelését, majd 2007-ben további 10 százalékos növelést irányzott elő. Erre a növekedésre egyelőre nem került sor, bár még hátravan az őszi előfizetői nyereményakció, amelyben ismét egy személygépkocsi lesz a főnyeremény.

(Magyar Szó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük